Sabtu, 20 Oktober 2012

Menanti berita gembira dari Mesir

Sesungguhnya hati saya begitu berdebar menantikan malam esok. Ini kerana, esok malam keputusan permohonan Aman Palestin kepada kerajaan Mesir untuk memasuki Gaza pada 23 Oktober akan diketahui. Saya merupakan salah seorang kakitangan Aman Palestin yang terpilih menyertai misi kali ini bersama dengan 26 yang lain termasuk pengamal media dan Dato' Noh Gadot.

Sejak dimaklumkan beberapa minggu lalu yang saya terpilih menyertai misi kali ini, hati saya begitu teruja untuk menjejakkan kaki ke Gaza. Selama ini saya hanya berceramah ke merata tempat berkaitan Gaza dan Palestin hanya berdasarkan bahan-bahan yang telah disediakan oleh pihak perunding Aman Palestin. Kini saya sendiri akan merasai suasana berada di bumi perjuangan untuk bersama-sama pejuang hebat di Gaza.  

Sudah sekian lama saya menantikan saat-saat indah ini. Namun, hingga ke hari ini jawapan positif daripada pihak kerajaan Mesir masih lagi belum diperoleh. Mungkin ini adalah ujian Allah kepada mereka yang ingin menjejakkan kaki ke bumi perjuangan ini. Sesungguhnya tiada jalan mudah dalam perjuangan menegakkan kalimah Allah di muka bumi ini. 

Walau pun jawapan belum diperoleh, persiapan bagasi harus juga dilakukan. Sebaik sahaja berita gembira diterima esok malam, insya Allah saya akan berangkat dari Pulau Pinang menuju Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Isnin petang. Kami dijadualkan bertolak ke Kaherah pada Isnin malam, 22 Oktober 2012. 

Sepanjang berada di Gaza, kami akan dibawa ke pejabat Aman Palestin Cawangan Gaza, lawatan ke tapak-tapak projek Aman palestin, bertemu Perdana Menteri Palestin, Ismail Haniyeh dan menteri-menteri lain. Kami juga akan dibawa melihat perlaksanaan ibadah qurban di sana. 

Saya akan terus berdebar menantikan hari esok. Semoga berita gembira akan diterima, insya Allah.

1 ulasan:

Abu Harith berkata...

Ana rasa mcm nk copy paste post ni, kemudian replace nama ustaz jd nama ana.. sbb ana pun tgh dlm mode yg sama... hehe/.. apkemaman